Hyvinvoiva työyhteisö on kaikkien etu. Vähemmän sairauspoissaoloja, enemmän tuottavuutta. Vähemmän stressiä, sitoutuneempaa väkeä. Tällöin työ tukee yksilön elämänhallintaa, ei syö sitä. Työhyvinvointi syntyy johdon, esimiesten ja työntekijöiden yhteispelistä. Välillä esteiden purkamiseen tarvitaan ulkopuolista apua.
TYÖHYVINVOINTI ON JATKUVA PROSESSI, EI YKSITTÄINEN PROJEKTI
Jos työpaikan arki sakkaa, ei ole olemassa mitään työhyvinvointia, jota voisi lisätä lystikkäillä TYKY-päivillä. Työhyvinvointi syntyy jokapäiväisessä työssä, ja työn sujuvuus koostuu useista palasista. Koulutusavaimen valmentajat auttavat laittamaan arjen palaset paikoilleen siten, että ne palvelevat juuri kyseisen organisaation hyvinvointia ja tuottavuutta.
Vaikka työhyvinvoinnin merkitys ymmärretään, kärsii moni työyhteisö edelleen ongelmista. Toimenpiteet supistuvat työhyvinvointipäiviksi ja liikuntaseteleiksi, mitkä eivät riitä ruokkimaan yksilön ja työyhteisön tarpeita. Työhyvinvointi ei ole yksittäinen toiminto, vaan sen tulisi olla vahvasti mukana organisaation kokonaisuudessa. Hyvinvoivalla työpaikalla tarvitaan kristallinkirkkaat työnkuvat, oikeanlaiset työvälineet, toimiva työnjako, rakentavaa viestintää kaikkiin suuntiin, terveellinen ja turvallinen työympäristö, ja yksilön sekä esimiehen että alaisen vastuu omasta ja muiden hyvinvoinnista.
Koska hyvinvoinnin kokonaisuus koostuu lukuisista pienemmistä osa-alueista, voi ison paletin ylläpitäminen olla haastavaa. Työhyvinvoinnin edistämisen pitäisikin kulkea läpi organisaation ja näkyä kaikessa tekemisessä peruskalliona, josta ammennetaan voimaa työhön. Koska arjen pyörityksessä ulkopuolinen apu on usein tarpeellista, tarjoamme työyhteisöille ja esimiehille huolellisesti testattuja ja toimiviksi todettuja valmennuksia, jotka lisäävät työpaikan hyvinvointia ja tuottavuutta.
TYÖHYVINVOINTIA EDISTÄVISTÄ VALMENNUKSISTA HIENOJA ONNISTUMISKOKEMUKSIA
Johtamis- ja työyhteisövalmennuksistamme on saatu inspiroivaa palautetta muun muassa keväällä 2019 päättyvän, kolmivuotisen Tuottavuus ja hyvinvointi Lapissa -hankkeen myötä. Hankkeessa on ollut 24 organisaatiota, sekä julkisen että yksityisen puolen toimijoita. Projektiin on sisältynyt sekä osallistujien yhteisiä tapaamisia että tapauskohtaisia valmennuksia, joissa on voitu puuttua juuri kyseisen organisaation kipukohtiin. Yhteistapaamisten lisäksi olemme tarjonneet yksilöllisempää psykologin apua, mikäli sellaiseen on nähty tarvetta.
Valmennusten avulla on pureuduttu esimerkiksi voimakkaan kasvun, sukupolvenvaihdosten tai henkilöristiriitojen aiheuttamiin työhyvinvoinnin esteisiin. Jotkut ovat kaivanneet apua tilanteeseen, joka on jo kärjistynyt kriisiksi, kun taas toisten kanssa on tehty ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Tuottavuus ja hyvinvointi Lapissa -projektiin ollaan hyvin tyytyväisiä. Valmennettavat organisaatiot ovat saaneet koulutuksesta lukuisia hyötyjä, jotka näkyvät työhyvinvoinnin lisäksi yrityksen tuottavuudessa ja euroissa. Kolmen vuoden projektin hedelmät ovat nyt saatavilla myös muille kuin hankkeen 24 onnekkaalle; mikä tahansa organisaatio voi hankkia valmennuksen itselleen. Valmennusten sisältö räätälöidään tapauskohtaisesti.
TYÖKALUJA VIESTINTÄÄN JA TUKEA MUUTOSMYLLERRYKSEEN
Yleisimmät työhyvinvoinnin solmut liittyvät organisaation viestintään, esimiestyöhön, henkilöristiriitoihin tai työn sujuvuuteen. Moni organisaatio on ollut jonkin muutoksen kourissa, jolloin koulutuksessa on keskitytty muutoksen hallinnan lisäksi hyvinvoinnin ja tuottavuuden ylläpitämiseen muutosvoimien jyllätessä. Valmennuksen avulla työyhteisöt ovat saaneet parempia työkaluja ymmärtää itseään ja toisiaan.
Tuottavuus ja hyvinvointi -valmennusten onnistumisen kannalta tärkeää on ollut se, että koko työyhteisö työntekijöistä johtoon on saatu osallistumaan muutokseen. Vaikka esimiehellä on valtava rooli työhyvinvoinnin edistämisessä, voidaan yhtä hyvin puhua myös työyhteisö- ja alaistaidoista. Jokaisen panos on tärkeä. Usein työyhteisössä kyllä tiedetään, missä ongelmat piilevät, mutta niiden ratkaisemiseksi tarvitaan ulkopuolista apua tämä on se kohta, jossa Koulutusavaimen psykologeista ja valmentajista on eniten apua.
SOPIIKO VALMENNUS ORGANISAATIOLLENNE?
Yritysvalmennuksissamme on saatu hienoja tuloksia niin mikroyritysten kuin suurtenkin organisaatioiden kohdalla. Mukana on yksityisen puolen toimijoita, säätiöitä ja kuntia. Yhteistapaamisten ikähaarukka on 2060 vuotta, joten näkökulmaa on saatu monen sukupolven osalta.
Tuottavuus ja hyvinvointi -hankkeen kiinnostavinta antia on ollut huomata, että organisaatiosta riippumatta työhyvinvoinnin esteet ovat organisaatio toisensa jälkeen hyvin samanlaisia. Loppujen lopuksi sillä, miten ihmiset pärjäävät keskenään ja saavat työnsä sujumaan, ei olekaan yrityksen koon, toimialan tai tilanteen kanssa juurikaan merkitystä. Siksi valmennuksen elementit saadaan räätälöimällä toimimaan kaikenlaisiin organisaatioihin.
Monivuotisen hankkeen ja useiden oppien pohjalta kehittämämme valmennus on useita kertoja testattu ja toimivaksi havaittu. Valmennuksiin pääsee jatkossa kuka tahansa.
KAIPAATKO TYÖPAIKALLESI MUUTOKSIA JA TOIMENPITEITÄ HYVINVOINNIN JA TYÖN SUJUVUUDEN LISÄÄMISEKSI? Vinkkaa Koulutusavaimen valmennuksista esimiehellesi, tai suoraan johtoon.
KAIPAATKO VALMENNUSTA ESIMIESTYÖHÖSI SEKÄ TUKEA TYÖHYVINVOINNIN JA TUOTTAVUUDEN KEHITTÄMISEKSI? Ota yhteyttä Koulutusavaimen Paavo Haatajaan: 050-331 5559 tai paavo.haataja@koulutusavain.fi
Työhyvinvointiin panostaminen kantaa kauas.